U bent hier: Home / MUSEUM IN PROGRESS / VERTEL ONS ALLES!

VERTEL ONS ALLES!
Het Museum van Elsene denkt aan zijn toekomst en ondervraagt zijn publiek

VOLGENDE STAP: ONTMOETING FOCUSGROEP

Terwijl de renovatie en de uitbreidings-werkzaamheden volop aan de gang zijn wil het Museum van Elsene meer dan ooit de banden met zijn bezoekers aanhalen. Met het oog op de heropening die in 2024 wordt verwacht, laten we ons publiek een hoofdrol spelen.

Heroverweging van de plaats van het publiek in het museum.

Extra muros tentoonstellingen in België en in het buitenland; didactische activiteiten in de scholen (van het bezoek met Wheelie, onze bakfiets, die zich richt tot de allerkleinsten vanaf de eerste kleuterklas, tot de artistieke Mash up projecten voor adolescenten); buuractiviteiten als Museum aan huis, waarbij de buren van het museum thuis een werk herbergen dat ze een weekend lang aan het publiek voorstellen...

Al deze projecten - die momenteel extra muros plaatsvinden - worden reeds gebruikt om de plaats en de rol van het museum in de samenleving ter discussie te stellen en zo de grenzen van de instelling te verschuiven. Leraren en leerlingen leveren een creative bijdrage aan de didactische activiteiten; de buren die een werk in hun woonkamer ophangen, worden in één klap conservator, gastheer/gastvrouw en gids...

Op die manier betekent de sluiting een ware buitenkans om ons op een andere manier tot het publiek te richten, kan dat publiek zich de verzameling eigen maken en wordt het actief bij het leven van onze instelling betrokken. Wij beschouwen dit als een ideale gelegenheid om allemaal samen de plaats van ons publiek in het museum te heroverwegen.

Vertel ons alles!

Terwijl het team intern bezig is met de uitwerking van een strategische visie op het toekomstige museum, waarbij de deelname en inclusie van een zo divers mogelijk publiek wordt nagestreefd, leek het ons een logische etappe dat we het avontuur door middel van een diepgaande opiniepeiling zouden voorleggen aan onze bezoekers.

Het is hoog tijd dat zij alles kunnen zeggen over hun visie op het museum, hun verwachtingen als bezoekers en over een optimale band met het Museum van Elsene van morgen.

Waarom bezoekt u het museum?

Zou u het Museum van Elsene aanbevelen bij buitenlandse vrienden?

Wat is voor u de Mona Lisa van het Museum van Elsene?

Welke tentoonstellingen zou u graag bezoeken na de heropening van het Museum van Elsene?

Het Museum van Elsene smeedt banden met zijn publiek.
Ja, maar hoe exact?

Een publieksraadpleging in verschillende etappes...

De publieksraadpleging loopt in verschillende etappes en eindigt eind 2021. 
Het Museum van Elsene nodigt iedereen uit om deel te nemen aan:

De online-opiniepeiling die plaatsvond van 23 maart tot 18 april 2021.
De enquête heeft waardevolle informatie opgeleverd die in de rest van het proces zal worden meegenomen.

> De forumontmoeting van 19 & 20 juni
Tijdens elk dagdeel werden de bezinningsworkshops (2 uur) voorafgegaan door een korte presentatie van het Museum van Elsene achter de schermen (1 uur).

Deze herfst van 2021 het denkproces vervolgt met focusgroepen, gevormd op basis van de behoeften die werden vastgesteld tijdens de vorige etappes (werk gericht op het publiek of specifieke thematieken) : jongeren, gehandicapten, een publiek dat representatief is voor de culturele diversiteit van Brussel, overbruggingsorganisaties voor kansarme doelgroepen.

De algemeene resultaten van de raadpleiging zullen lente 2022 worden meegedeeld.

... en in goed gezelschap

Een openbaar begeleidingscomité, samengesteld uit een panel van een tiental personen met een heel divers profiel (jongeren en senioren, betrokken buren en mensen die het museum nog niet hebben bezocht...), biedt een creative en kritische kijk op de uitwerking, opvolging en afronding van de campagne.

De leden ervan worden door het museum uitgenodigd om hun mening te geven over de vragen die aan het publiek worden voorgelegd en over de gebruikte methode. Voorts wordt hun gevraagd ze dat wensen, kunnen ze nog actiever deelnemen aan de campagne door bepaalde participatieve momenten mee uit te werken.

Bij de ontwikkeling van het project laat het Museum van Elsene zich bijstaan door het agentschap 21 solutions, dat gespecialiseerd is in de begeleiding van participatieve burgerprocessen.

Volg ons op onze sociale medias:

       

Document acties