U bent hier: Home / MUSEUM IN PROGRESS / Museum op school

MUSEUM OP SCHOOL


Tijdens de sluitingsperiode van het Museum van Elsene zetten we alles op alles op activiteiten waardoor we de kunst, en meer specifiek onze eigen verzameling, naar de scholen kunnen brengen.  

We hebben een hele waaier ontwikkeld van activiteiten en didactische projecten bestemd voor leerlingen van de eerste kleuterklas tot het zesde middelbaar.
 

"Het Museum in verhalen"

Deze activiteit vindt plaats tijdens één of twee sessies. De kinderen verkennen de paden van de Belgische kunst aan de hand van verhalen uit de kinderliteratuur en via reproducties van de meesterwerken uit de verzameling van het Museum van Elsene.
Het project gebeurt in samenwerking met Marie Koerperich, vertelster van vzw Maître Mot.

Doelgroepen: Elsense scholen – van de crèche tot de 3e kleuterklas
Inschrijvingen en tarieven: museum@elsene.brussels – 02 515 64 18.

N.B.: vanwege het beperkte aantal activiteiten gebeurt de selectie van de deelnemende scholen in het begin van het schooljaar en in overleg met vzw Maître Mot asbl. Deze activiteiten worden uitzonderlijk alleen in het Frans aangeboden.
Gelieve een seintje te geven indien u geïnteresseerd bent!"Wheelie, de toverfiets die de kunst naar de allerkleinsten brengt"

Wheelie is onze elektrische bakfiets, die uitgerust is met een grote verrassingskist vol fijne accessoires – spelletjes, muziekinstrumenten, afbeeldingen van werken uit de museumcollectie… Het is de bedoeling dat de kinderen de vele, rijke aspecten van de kunst leren kennen.
Dankzij allerlei activiteiten die de vijf zintuigen aanspreken, maken de kinderen niet alleen kennis met een werk uit onze verzameling, maar leren ze ook muziek maken, bewegen en dansen...

Keuze uit 5 activiteiten, waaruit u er één of meerdere kunt kiezen.

Doelpubliek: scholen die op minder dan 5 km afstand liggen van het Museum van Elsene – van de 2e kleuterklas tot het 2e leerjaar.

Tarief: 60 € / activiteit (+/- 1u) / klas + 25 € verplaatsingskosten / dag / school.
Minimum 2 opeenvolgende activiteiten (op dezelfde ochtend of namiddag).

In samenwerking met Movart Kids.


Voor meer info, zie hier.

N.B.: Tijdens de activiteit heeft Wheelie een parkeerplaats nodig binnen de muren van de school."Museo’Klas"

Twee klassen van dezelfde lagere school kunnen samen ingaan op een coaching-aanbod, dat bestaat uit een tiental ludieke en artistieke activiteiten waarin ze kennismaken met de moderne Belgische kunst, met de coulissen van een museum en met de voorbereiding van een tentoonstelling volgens de regels van het museum. Op het programma: bezoek aan een actief kunstmuseum, bezoek aan het depot van het Museum van Elsene, zelf werkjes maken die door onze museumcollectie worden geïnspireerd, zelf een tentoonstelling in elkaar steken en vervolgens een rondleiding verzorgen voor de ouders en andere leerlingen van de school.

Het project Museo’Klas werd al verwezenlijkt in volgende Elsense scholen: École des Étangs (Schoolgroep 5), École Sainte Trinité, Institut Saint-Boniface, School De Wimpel (in samenwerking met MUS-E Belgium).

Doelpubliek: klassen uit het lager onderwijs (4-5-6de leerjaren) van de Brusselse scholen.

Tarief: tot nog toe werden de projecten van ‘Museo’Klas’ mogelijk gemaakt dankzij de steun van de gemeente Elsene (Duurzaam wijkcontract Atheneum in samenwerking met het Brusselse Gewest/ Brede School) en de Franse gemeenschapscommissie  Cocof  (Cultuur heeft klasse).
Gelieve contact met ons op te nemen indien u graag een ‘Museo’Klas’ in uw school organiseert. Wij onderzoeken dan de mogelijke financiering."Mash up, jongeren kijken naar de collecties van het Museum van Elsene" 

Hoe kijken de jongeren naar het Museum van Elsene en zijn collecties? In welke mate worden ze erdoor geïnspireerd? Hoe kunnen ze zelf originele werken creëren die ze met het publiek willen delen? Dit artistieke project, dat rechtstreeks verband houdt met de verzameling van het Museum van Elsene, wordt uitgewerkt door de leerlingen uit het middelbaar onderwijs van de scholen uit de Atheneumwijk. Afhankelijk van de vaardigheden en interesses van de jongeren leiden deze ontmoetingen tot heel gevarieerde creaties.  
 

De ‘Mash up’-projecten worden gerealiseerd in samenwerking met vzw Patrimoine à roulettes, in het kader van het duurzaam wijkcontract Atheneum (2017-2020).
Dergelijke projecten kwam al tot stand in volgende scholen: EPEP (2018), het Institut René Cartigny (2019). Momenteel wordt het project voor het Atheneum Charles Janssens (2020) ontwikkeld.

Doelpubliek: klassen uit het middelbaar onderwijs van Elsene.
Inschrijving en tarieven: museum@elsene.brussels – 02 515 64 18.

N.B.: vanwege het beperkte aantal realiseerbare activiteiten gebeurt de selectie van de deelnemende scholen in het begin van het schooljaar en in overleg met het team van vzw Patrimoine à roulettes.
Gelieve een seintje te geven indien u geïnteresseerd bent! 


 Praktische info

Wenst u deel te nemen aan een activiteit of wilt u meer informatie over een
 project?

 Wordt u geïnspireerd door de verzameling van het Museum van Elsene en
 wilt u graag een specifiek project ontwikkelen met uw klas?  
 

 Gelieve in dat geval contact op te nemen met
 ons: museum@elsene.brussels –
 02 515 64 18.

 

 
 

 

 

Document acties