U bent hier: Home / Tentoonstellingen / Huidige tentoonstellingen / ROBERT DOISNEAU

ROBERT DOISNEAU

ROBERT DOISNEAU

19.10.2017 > 04.02.2018

Het Museum van Elsene nodigt u uit voor een prachtige retrospectieve van Robert Doisneau, de beroemde fotograaf van Le Baiser de l'Hôtel de ville. In deze unieke tentoonstelling, die bestaat uit 150 vintage foto’s en is opgebouwd rond drie centrale thema’s, wordt u ondergedompeld in de onschuldige, vaak guitige schoonheid van het naoorlogse dagelijkse leven.

 

Robert Doisneau, Le baiser de L'hôtel de ville, 1950 © Robert Doisneau

 

De tentoonstelling is opgebouwd rond drie assen. De poëzie van het alledaagse brengt de pseudogetuigenis van een fotograaf die er bewust voor heeft gekozen niet zomaar de realiteit te beschrijven, maar zijn eigen poëtische kijk op de werkelijkheid weer te geven. De 30 kleurenfoto’s van de reeks Palm Springs 1960, gemaakt in opdracht van het Amerikaanse magazine Fortune, confronteren u met de geamuseerde kijk van een amateuretnograaf op het leven van een aantal welvarende, optimistische gepensioneerden. In de reeks Kunstenaarsateliers ten slotte worden 55 foto’s bijeengebracht, die Doisneau tussen 1945 en 1971 maakte in de ateliers van onder anderen Picasso, Braque, Utrillo, Giacometti, Brancusi en César. In zwart-wit of in kleur, beroemd of onbekend, de bijzondere beelden van Robert Doisneau spreken nog altijd tot onze verbeelding.

 

De poëzie van het alledaagse

De afdrukken zijn afkomstig uit de verzameling van het Atelier Robert Doisneau, en worden aangevuld met twee grote reliëfmontages die Doisneau in de jaren 1970 heeft gerealiseerd en in feite al een voorloper vormen van de installatie.

 

Robert Doisneau, La dernière valse du 14 juillet, Paris, 1949 © Robert Doisneau

 

De wereld die ik wilde laten zien, was een wereld waar ik me goed zou hebben gevoeld, waar de mensen aardig weren, waar ik de tederheid vond die ik graag zou willen ervaren. Mijn foto’s vormden als het ware een bewijs dat die wereld werkelijk kon bestaan.

Robert Doisneau

 

Palm Springs 1960

Dertig kleurenfoto’s uit 1961, gemaakt voor het februarinummer van het Amerikaanse magazine Fortune, over de aanleg van golfterreinen in de woestijn van Colorado. Ze confronteren ons met de geamuseerde kijk van een amateuretnograaf op een aantal welvarende, optimistische gepensioneerden. Robert Doisneau kwam op 21 november in Palm Springs aan en bleef er tot 1 december, een kleine twee weken dus. Wat de fotograaf er realiseert, overstijgt ruimschoots het thema van de reportage. Hij beperkt zich niet tot opnames van de greens in een dorre omgeving, maar schetst in zachte pastelkleuren een geamuseerd beeld van een artificiële planeet. Hierbij gebruikt hij om beurten een Rolleiflex, een Leica en een Hasselblad. Voor het eerst wendt hij kleurenfilms aan voor een resoluut esthetisch project.

 

Robert Doisneau, Les cygnes gonflables, Palm Springs, 1960 © Robert Doisneau

 

Kunstenaarsateliers

Vijfenvijftig foto’s, tussen 1945 en 1971 gemaakt in de ateliers van onder anderen Picasso, Braque, Utrillo, Giacometti, Brancusi en César. Het atelier is een plek waar Doisneau zich thuis voelde en die hij beschouwde als een ideaal decor. Toch liep hij nooit zomaar binnen bij beroemde buren als Etienne Hajdu, André Fougeron en Etienne Béothy.

Nooit zou ik het hebben gewaagd mensen in beslag te nemen die hun tijd zo goed wisten te gebruiken. De tijd van grootmeesters wier namen de titels vormen van hoofdstukken uit de kunstgeschiedenis, en die zich in mijn verbeelding alleen verplaatsen met een aureool van neon om hun hoofd. Toch hebben sommigen van hen me bij de schouders hun atelier binnen gesleurd.

Robert Doisneau

 

Dat deed hij alleen als het hem expliciet werd gevraagd. Doisneau beschouwde zich in de eerste plaats als een ambachtelijk fotograaf, die elke dag opnieuw hard moest werken.

 

Robert Doisneau, Hans Arp, le 25 septembre 1958 © Robert Doisneau

 

Het Atelier Robert Doisneau

Het Atelier Robert Doisneau werd opgericht door Annette Doisneau en Francine Deroudille, de twee dochters van de fotograaf, dit met het oog op de bewaring en verdere bekendmaking van zijn werk. Het Atelier is gevestigd in Montrouge, in het appartement waar Robert Doisneau zelf meer dan 50 jaar heeft gewerkt. Het archief bevat 450.000 genummerde en geordende negatieven, wat het makkelijk maakt tentoonstellingen te organiseren en uitgaven te publiceren, en nu en dan nieuwe reportages aan het publiek voor te stellen.

 

TENTOONSTELLINGS CATALOGUS

Danielle Leenarts & Virginie Devillers
Robert Doisneau
29,95 € | oktober 2017 | paperback met flappen
240 x 240 mm | 240 bladzijden
Tweetalige uitgaves, Frans-Engels en
Frans-Nederlands
 

PARALLEL MET DE TENTOONSTELLING

CINEMATEK @ FLAGEY

Rond ROBERT DOISNEAU

Programma :

www.cinematek.be

www.flagey.be

____

Korting op vertoon van uw ROBERT DOISNEAU ticket en omgekeerd. Niet cumuleerbaar met andere kortingen.

 

 

LAATSTE TENTOONSTELLINGEN VOOR DE RENOVATIE

We nodigen u nu al uit voor LAST CALL, onze feestelijke afsluiter in maart 2018, vóór het begin van de uitbreidingswerkzaamheden!

 

 

In partnerschap met :

 

 

 

   

 

 

Met steun van :

Document acties