U bent hier: Home / Tentoonstellingen / Vorige tentoonstellingen / Tentoonstellingen 2012

Tentoonstellingen 2012

De tentoonstellingen van het Museum van Elsene in 2012: Jules Chéret, Nicolas Rozier, Pieter Geenen, Pop-up, Alfred Courtens, Art Belge, Paul Delvaux, Roland Delcol...

Lente 2012

LA BELLE ÉPOQUE DE JULES CHÉRET. Van affiche tot decor
01.03 > 20.05.2012

JULES CHÉRET was tekenaar, schilder, decorontwerper, lithograaf en drukker. Hij gold als de uitvinder van het moderne affiche en oefende een bepalende invloed uit op de artistieke en literaire kringen van de BELLE ÉPOQUE. Met zijn ontelbare kleurenaffiches heeft hij zijn stempel gedrukt op het stedelijke landschap en bracht hij de kunst in het straatbeeld binnen. Op de tentoonstelling kon u niet alleen kennis maken met Chérets loopbaan als affichemaker, maar ook zijn schilderijen en decorontwerpen bewonderen.

Catalogi (FR):

Samenvatting

La Belle Époque de Jules Chéret : de l'affiche au décor

Réjane Bargiel, Ségolène Le Men, La Belle Époque de Jules Chéret, De l'affiche au décor
Les arts décoratifs, 30 x 23 cm, 365 pages, € 59

La Belle Époque de Jules Chéret : de l'affiche au décor (fascicule)

La Belle Époque de Jules Chéret, De l'affiche au décor (fascicule)
Les arts décoratifs, 9,50

 

NICOLAS ROZIER. Tombeau pour les rares
23.03 > 15.04.2012

Villon, Baudelaire, Artaud… hebben NICOLAS ROZIER geïnspireerd tot de intieme portretten uit Tombeau pour les rares. Zevenentwintig portretten van overleden schrijvers, geconfronteerd met zevenentwintig teksten van auteurs die werden uitgenodigd om over hun grote voorgangers te schrijven.

De tentoonstelling bood een beeld van het universum van deze auteurs, die dankzij hun krachtige broosheid en snedige taal een radicaal verschillende plaats in de letteren hebben opgeëist.

 

PIETER GEENEN. Laureaat ArtContest 2011
20.04 > 20.05.2012

Het Museum van Elsene ontving de laureaat van ART’CONTEST 2011. Het werk van Pieter Geenen bouwde voort op de lange traditie van de landschapskunst. In zijn audiovisuele creaties onderzocht de kunstenaar de suggestieve en evocatieve eigenschappen van landschappen, die beantwoordden aan geopolitieke en geosociale werkelijkheden. Een esthetische en geëngageerde kunst.


Zomer 2012

POP-UP. Artistieke banden
21.06 > 09.09.2012


poster POP-UP

POP-UP, artistieke banden
bood een origineel, interactief overzicht van de hedendaagse Belgische kunst. De reeks nieuwe aanwervingen in het Museum van Elsene vormde het uitgangspunt van de tentoonstelling. De kunstenaars vulden haar aan met een ander eigen werk naar keuze. Om het plaatje volledig te maken nodigden ze op hun beurt een collega uit. Op die manier kwamen de vele benaderingen van de hedendaagse kunst aan bod. De bezoekers kozen hun favoriete werk en in 2013 krijgt de laureaat een solotentoonstelling in het Museum van Elsene.
 

ALFRED COURTENS. Beeldhouwer
21.06 > 09.09.2012

Op deze intimistische tentoonstelling maakte u kennis met het volledige werk van Belgisch kunstenaar Alfred Courtens (1889-1967). Courtens is vooral bekend om zijn portretten van de koninklijke familie, zijn borstbeelden van hoogwaardigheidsbekleders en zijn monumentale ruiterbeelden.

In het Museum kwamen ook andere aspecten van zijn kunst aan bod: tekeningen, pastellen, medailles, bas-reliëfs, bevallige moeder-en-kind groepen, naturalistische beelden van vrouwen en kinderen, art-decofiguren en mannenportretten.

Alfred Courtens, beeldhouwer of de ontdekking van een verfijnd, plechtstatig werk.


Herfst 2012

BELGISCHE KUNST. Een moderne eeuw . Collectie Caroline & Maurice Verbaet
11.10.2012 > 20.01.2013
Vernissage tentoonstelling Verbaet, 10 october 2012, copyright foto Faddoua Alboudakhani, Belgium 2013

De tentoonstelling BELGISCHE KUNST. EEN MODERNE EEUW bracht een exclusieve selectie van prestigieuze Belgische kunstwerken uit de privécollectie van Caroline & Maurice Verbaet. Schilderijen, beelden en grafische werken nodigden de bezoeker uit om de Belgische kunst te ontdekken – of herontdekken – via de ervaren kennersblik van de verzamelaars.

Met werken van : Félicien Rops, Fernand Khnopff, James Ensor, Georges Minne, Léon Spilliaert, Rik Wouters, Fritz Van den Berghe, Constant Permeke, Floris et Oscar Jespers, Jules Schmalzigaug, Jean Brusselmans, Victor Servranckx, René Magritte, Paul Delvaux, Pierre Alechinsky, Jo Delahaut, Panamarenko, Jan Fabre…

Catalogus (NL):

Samenvatting

Belgische kunst : een moderne eeuw - Collectie Verbaet

 

PAUL DELVAUX. Het ontstaansproces van zijn werk
11.10.2012 > 20.01.2013

Het œuvre van Paul Delvaux is het resultaat van een lange, voortdurend evoluerende zoektocht. Het telt ontelbare voorbereidende tekeningen en schetsen die aan de basis liggen van zijn geschilderde meesterwerken. De tentoonstelling PAUL DELVAUX, Het ontstaansproces van zijn werk bood de bezoeker een originele kijk, achter de coulissen als het ware, op de manier waarop een aantal belangrijke doeken van de beroemde Belgische schilder zijn ontstaan.

 

ROLAND DELCOL
16.11 > 30.12.2012

ROLAND DELCOL (Brussel, 1942) behoort tot de boegbeelden van het Belgische hyperrealisme. Hij was bevriend met de beroemde surrealistische schrijver en dichter Louis Scutenaire (1905-1987). In zijn werk, dat gekenmerkt wordt door een aparte humor en erotische uitstraling, benadert Delcol de werkelijkheid op een sobere, ongecomplexeerde manier. De wereld van Delcol bezingt het vrouwelijke naak, dat hij niettemin op een verwarrende manier gestalte geeft. De schilder streeft ernaar het paradijs terug te vinden, dat door de massaconsumptie uit de tweede helft van de 20ste eeuw verloren is gegaan. Het was en bijzondere tentoonstelling, waarop u kennis kon maken met een indrukwekkend, poëtisch en ongewoon werk.

 

> Raadpleeg de volledig lijst met beschikbare werken in het Museum van Elsene

Document acties