U bent hier: Home / MUSEUM IN PROGRESS / Museum op school / Wheelie - de toverfiets die de kunst bij de allerkleinsten brengt

Wheelie - de toverfiets die de kunst bij de allerkleinsten brengt

Het is niet altijd evident met een bende kleuters naar het museum te gaan. En al helemaal niet wanneer dat museum vanwege uitbreidingswerkzaamheden gesloten is…

Goed nieuws: het Museum van Elsene is van plan zelf naar uw klas te komen! De collectie verlaat het museumdepot en bereikt uw school met de toverdoos van Wheelie, onze bakfiets.

Wheelie biedt u 5 leuke activiteiten aan, telkens met muziek en beweging. Bij elke activiteit maken de kinderen kennis met een bepaald werk uit onze verzameling.

Geschikt voor kinderen van de tweede kleuterklas tot het tweede leerjaar.Abracadami: we bezoeken de magische wereld van Adami…
Wat zijn dat voor vreemde, bonte figuren? Waar zijn ze nu weer? Goochelaar Adami heeft ons met zijn penseel op een dwaalspoor gebracht. Het schilderij doet denken aan een door elkaar gegooide puzzel. Tijdens deze activiteit leren de kinderen het raadselachtige universum van de Italiaanse schilder kennen. Ze gaan aan de slag met kleuren en vormen, dansen volgens de lijnen van het schilderij en wagen zich aan allerlei evenwichtsspelletjes.Zeelucht en fijn zand: een bewegingsreis aan zee.
Schilderijen hebben de kracht ons te laten reizen. We vertrekken samen voor een dagje op het strand. We laten ons strelen door de wind. We spelen in de duinen. We springen over de golven. We luisteren naar het geruis van de zee in de schelpen. Tijdens deze activiteit spelen de kinderen met materialen die doen denken aan een zacht dagje aan zee. Via de aanraking ervan worden ze overgebracht naar het Kleine Strand op het doek van Frantz Charlet.Ombrachapipo: een avontuur in een wereld van schaduwen.
Wat een rare sfeer! Er valt een langgerekt licht en ook de schaduwen worden langer. Wie danst daar in zijn eentje op de dijk? Kom, we lopen naar hem toe! Soms in de schaduw, soms in het licht… De kinderen maken kennis met een doek van de Belgische, symbolistische schilder Léon Spilliaert.

Nota bene: tijdens deze sessie spelen we met licht en schaduw. Als uw lokaal niet over gordijnen of zonnewering beschikt om het licht buiten te houden, vragen we u een oplossing te voorzien of de activiteit te laten doorgaan in een lokaal dat wel verduisterd kan worden.


Si do re, ik heb de sleutel mee: het verhaal van de muzikant die in een schilderij woonde
We bezoeken het huis van een muzikant. Is hij thuis? Hallo? Nee, er is niemand. We zijn alleen om zijn woning te verkennen. Wat zit er achter de deuren verstopt, en in de kasten? We proberen het verhaal van deze kamer uit te beelden met muziek en bewegingen. Een dromerige activiteit, in de zachte tinten van het schilderij van Louis Thévenet.

Panticolori: we laten ons lichaam bewegen als een kleurige marionet!
Een klein meisje heeft een nieuw speeltje gekregen: een bontgekleurde marionet. De pop kan zich in vieren vouwen en ook een spagaat maken. We kruipen in het schilderij om met hem te dansen. Onze benen, handen, voeten en hoofd, maar ook onze knieën, schouders, enkels, hals en ellebogen en al onze gewrichten doen mee aan een knotsgekke, kleurige dans, terwijl het meisje met de marionet geamuseerd toekijkt!
        

 


Praktische info

De activiteiten met Wheelie duren ongeveer 1u, naargelang de leeftijd en de concentratie van de kinderen.       
Het betreft 5 verschillende activiteiten. U kunt een of meerdere sessies plannen voor een en dezelfde klas. Indien u meer inlichtingen wenst of een bepaalde activiteit wilt reserveren, gelieve dan contact op te nemen met de Publieksdienst van het Museum van Elsene. Telefonisch op  02 515 64 18 of via een e-mail aan: stephanie.masuy@elsene.brussels.

 

Document acties