U bent hier: Home / Woord Vooraf

WOORD VOORAF

WOORD VOORAF

 


Voor het nieuwe seizoen biedt het Museum van Elsene u een heel palet schitterende tentoonstellingen aan, die u onderdompelen in een abstract en conceptueel universum.

FROM CHINA TO TAÏWAN. De pioniers van de abstractie (1955-1985)

De kunstwerken die Azië ons heeft gegeven zijn boeiend, bekoorlijk, beschouwend… Ze vallen op door hun buitengewone originaliteit, hun grote formele variatie en hun vruchtbare meditatieve rijkdom. De tentoonstelling belicht niet alleen een bijzondere esthetica, ze verhaalt ook de odyssee van deze Chinese kunstenaars die gedwongen werden hun land te verlaten en in 1949 een toevlucht vonden in Taiwan. In deze nieuwe wereld maakten ze kennis met de westerse abstracte kunst. Ze beschouwden de abstractie als een middel om aan te knopen bij de internationale moderniteit, zonder dat ze daarom hun verankering in de eigen traditie dienden op te geven.

ELIE BORGRAVE. Het evenwicht van de tegenstellingen

Deze retrospectieve, die voor het eerst in België te zien is, belicht het werk van een belangrijke, maar toch te onbekend gebleven vertegenwoordiger van de Belgische abstractie uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Zijn werk, dat één en al uit ritme en kleur bestaat, krijgt met deze tentoonstelling eindelijk het eerherstel dat het verdient. Het levert getuigenis van een tijd waarin vrij en vol overtuiging met de abstractie werd geëxperimenteerd. Het levert getuigenis van een aparte en gevoelige blik.

Hommage aan JEAN COQUELET

Jean Coquelet was van 1957 tot 1987 conservator van het Museum van Elsene. Hij oefende zijn beroep uit met een visionaire blik en wierp zich gedurende zijn hele loopbaan op als een verwoed verdediger van kunstenaars. Het is dan ook met grote voldoening dat we de sluier kunnen optillen van een verborgen aspect van deze eminente man: Coquelet was ook actief als kunstfotograaf. In zijn werk bracht hij een ode aan het vrouwelijke lichaam, dat hij voorstelde met een grote poëtische kracht.

OLIVIA HERNAÏZ. Laureate ArtContest 2016

Met een speciaal voor het Museum van Elsene gecreëerde installatie nodigt Olivia Hernaïz de toeschouwer uit zijn band met de sociale omgeving ter discussie te stellen: de ruimte, de objecten en de – met name politieke – discours waarmee hij wordt geconfronteerd. Haar aparte en impertinente oeuvre slingert voortdurend heen en weer tussen stoutmoedigheid en ernst, speelsheid en matiging.

Voor zijn vierde FOCUS nodigt het Museum van Elsene u bovendien uit kennis te maken met Joris Van de Moortel, een rijzende ster op de Belgische hedendaagse kunstscène. De jonge kunstenaar haalt alle traditionele codes en methodes onderuit in zijn composities annex installaties die opgebouwd zijn uit afwijkende en gevarieerde materialen.

Het Museum van Elsene hoopt u een zomer lang mee te nemen op een ontdekkingstocht van unieke, verrassende en verrijkende tentoonstellingen.

 

Dominique Dufourny                              Yves de Jonghe d'Ardoye                                                    Claire Leblanc
Mevrouw de Burgemeester                    Ere-afgevaardigde - Schepen voor Cultuur                         Conservator                         

Document acties