U bent hier: Home / Tentoonstellingen / Vorige tentoonstellingen / Tentoonstellingen 2015 / SOPHIE CAUVIN. Sacrale geometrie

SOPHIE CAUVIN. Sacrale geometrie

SOPHIE CAUVIN - Sacrale geometrie - 22.10.2015 > 17.01.2016 - Tentoonstelling in het Museum , Brussel, België -

22.10.2015 > 17.01.2016

Een reis door abstracte en onherbergzame landschappen

Laverend tussen spiritualiteit en materie, onstuimigheid en meditatie, halverwege tussen art brut en conceptuele kunst speelt het aparte werk van Sophie Cauvin met subtiele, handige evenwichten. Onvermoeibaar verkent ze in haar oeuvre de raadselachtige verbanden tussen intieme beleving en macrokosmos. We nodigen u uit haar krachtige, maar tegelijkertijd zo subtiele werk te ontdekken in het Museum van Elsene.

Interview

Het onbewuste en het toevallige spelen een belangrijke rol in uw werk. Begint u met voorbereidend onderzoek of doet u aan introspectie voordat u de materie aanroert?

Net als de yogi die begint te mediteren, probeer ik de gedachten die zich van buitenaf opdringen uit te schakelen, zodat ik de deur naar mijn onderbewustzijn kan openzetten. Daarna laat ik mijn inspiratie de vrije loop, op het ritme van de creatieve krachten die op dat ogenblik werkzaam zijn. De materie is een buitengewoon levend medium, en tijdens het traject treedt ze de hele tijd met me in dialoog. Ik doorzie haar letterlijk, ze stippelt de weg voor me uit en ik ga verder op het pad dat ik heb ingeslagen.

De esthetische en symbolistische materie vormt de kern van uw werk. Hoe zou u uw relatie tot de materie beschrijven, en in welke mate laat u zich leiden door haar reacties?

Twintig jaar geleden begon ik te werken met zand dat ik uit Egypte had meegebracht. De geschiedenis en de symbolische lading van het land werden erdoor gevoed. Het was niet zomaar zand. Sindsdien heb ik van al mijn reizen honderden soorten aarde meegebracht, afkomstig uit alle windstreken van de wereld. Als bij wonder is er zo een symbolische eenheid ontstaan, die de universele geschiedenis van de mens voorstelt.

Uw werken nodigen uit om onze eigen band met de wereld waarin we leven in vraag te stellen, door terug te keren naar de bronnen van de mensheid. Hoe bent u op dat idee gekomen, en welke aspecten van de huidige samenleving wilt u aan de kaak stellen?

Ik ben geïntrigeerd door de filosofie en de fundamentele vragen over onze korte aanwezigheid op onze planeet. Zij vormen al altijd de motor van mijn gedachten, het voorwerp van mijn zoektocht. De mens is een universeel wezen. Hij stelt altijd dezelfde fundamentele vragen over leven en dood, over zijn plaats in het heelal, over god. Op mijn manier probeer ik daar mijn licht over te laten schijnen.

Hoe zou u uw artistiek parcours beschrijven, en wanneer is de noodzaak ontstaan om een universele, op de natuur gerichte kunst te creëren?

Eigenlijk ben ik vanaf het begin de richting ingeslagen die ik nog altijd volg. De geest en de materie zijn mijn twee bondgenoten. Zij hebben gezorgd voor het fundamentele evenwicht dat me met de mensen verbindt, want tenslotte gaat het over hen, en zij zijn uit deze aarde ontsproten. Mijn taal heeft geen leeftijd, ze is niet aan modes onderhevig, maar ze is vrij en autonoom.
 

Vernissage (gratis toegang): woensdag 21.10.2015 18:30 > 21:00
Parking Tulp & pendeldienst gratis tijdens de vernissage. Parking Flagey beschikbaar (betalend).

> Info

 

Catalogue

Sophie Cauvin
31 x 31 cm, 300 p
ISBN 978-88-6644-036-9
45€

 

Contact

Rose-Line Tas, persattaché van Sophie Cauvin
+32 2 534 23 35 - +32 475 77 85 44
roseline.tas@skynet.be

Document acties