U bent hier: Home / Tentoonstellingen / Vorige tentoonstellingen / Tentoonstellingen 2015

Tentoonstellingen 2015

Tentoonstellingen 2015 - GA XINGJIAN, LUCIEN DE ROECK, SONIA NIWEMAHORO, YOUNES BABA-ALI Museum van Elsene

Lente 2015

GAO XINGJIAN. Retrospectieve
26.02 > 31.05.2015

Op de tentoonstelling GAO XINGJIAN. Retrospectieve maakte u kennis met het expressieve, poëtische werk van een buitengewoon kunstenaar. Als schrijver werd de in China geboren Gao Xingjian, die nu de Franse nationaliteit heeft, in 2000 bekroond met de Nobelprijs literatuur. Behalve auteur is de veelzijdige Xingjian eveneens theatermaker en cineast, én een befaamd beeldend kunstenaar. Zijn werk is gewijd aan de vrije verkenning van de bewustzijnsstromen, die gestalte krijgen in de beweging van de inkt op het papier. Die innerlijke ontdekkingstocht mondde uit in een expressief, tegelijkertijd humanistisch en universeel werk.
Hoewel het een antwoord probeert te vinden op vragen waarmee de hedendaagse, westerse wereld begaan is, zit het diep geworteld in de traditionele Chinese gedachte.
De tentoonstelling GAO XINGJIAN. Retrospectieve was opgevat als een zoektocht naar het sublieme, als een inwijdingsreis die, in deze verwarrende tijden, de toeschouwer de mogelijkheid bood zich te herbronnen.
> Te zien: Interview GAO XINGJIAN

Catalogus van de tentoonstelling - niet meer beschikbaar in de bookshop van het Museum van Elsene
Michel Draguet, Gao Xingjian. Le goût de l’encre
Édition Hazan, 232 bladzijden, 200 illustraties
ISBN: 9782754108195
€ 35

 

LUCIEN DE ROECK. Van affiche tot letter
26.02 > 31.05.2015

In 2015 zou Lucien De Roeck (1915-2002) honderd jaar zijn geworden. Naar aanleiding van dit eeuwfeest bracht het Museum van Elsene een hommage aan de ontwerper van één van de symbolische affiches van Expo 58. De Belgische graficus, typograaf, tekenaar en afficheontwerper was een ontzettend getalenteerd kunstenaar. De Roecks precieze lijnenspel, synthetische geest, uitgepuurde tekenstijl en grote verbeeldingskracht blijven verrassen door hun uiterst moderne uitwerking.
Aan de hand van originele affiches, perstekeningen, schetsboekjes, schilderijen en tekeningen maakte het publiek (opnieuw) kennis met deze kunstenaar, die aan de school van Ter Kameren (ENSAV) tevens onderricht heeft gegeven aan Pierre Alechinsky en Jean-Michel Folon.
> Te zien: www.lucienderoeck.be

Catalogus van de tentoonstelling
Anne Carre, Hugo Puttaert & Karl Scheerlinck
LUCIEN DE ROECK. Van affiche tot letter
Lannoo edities, 112 blz., kleurenfoto’s
Edities : Frans en Nederlands
ISBN FR-NL : 978 2 87386 919 9, € 24,95

 

SONIA NIWEMAHORO. Laureaat ArtContest 2013
02.04 > 03.05.2015

Sonia Niwemahoro, laureaat 2013 van het concours ART’CONTEST nam u mee in een minimalistisch universum waar installatie, performance en video door elkaar liepen. De mens, de vormen, de materialen en voorwerpen uit het dagelijkse leven, de ruimte en het ritme vormden de kern van haar artistieke aanpak.

 

YOUNES BABA-ALI. Laureaat ArtContest 2014
07.05 > 31.05.2015

Om een systeem te ondermijnen moet je het eerst kraken.
Het Museum van Elsene nodigde u uit om de wereld van Younes Baba-Ali - Laureaat ART’CONTEST 2014 - te ontdekken. Zijn veelvormige maar coherente werk kon u vermaken of versteld laten staan, maar het heeft hoe dan ook een onweerstaanbare indruk gemaakt. Het nodigde de toeschouwer uit zelf de confrontatie aan te gaan met het nietige onderscheid tussen (of het onvermijdelijke samengaan van) intelligentie en chaos.

 

Zomer 2015

BELGISCHE LANDSCHAPPEN
25.06 > 20.09.2015

Het Museum van Elsene nodigde u uit om van de zomer de platgetreden wegen te verlaten en onbekende paden te verkennen op de tentoonstelling BELGISCHE LANDSCHAPPEN. Een originele keuze van schilderijen, etsen, foto’s, video’s en installaties – van 1830 tot heden – stond borg voor een atypische reis die een originele kijk biedt op ons land. Meer dan zeventig kunstenaars kwamen aan bod op deze thematische tentoonstelling die niet alleen het genre van de landschapschilderkunst belicht, maar zonder meer ook de hoogtepunten uit de Belgische kunst. De zes thema’s waren: Landschap en natie; Industriële landschappen. Nocturnes; Wolken; Denkbeeldige landschappen; Abstractie en natuur. Een mooie excursie, die beslist meer dan de moeite waard is!

Tentoongestelde kunstenaars: Stevens, Artan, Rops, Vogels, Ensor, Khnopff, Spilliaert, Degouve de Nuncques, Magritte, Broodthaers, Dotremont, Charlier, Alÿs, Bogart.

Speciaal voor de tentoonstelling BELGISCHE LANDSCHAPPEN schreef auteur en cineast Jean-Philippe Toussaint een nieuwe novelle en maakte hij een foto-installatie die voor het eerst in België te zien zal zijn.

De tentoonstelling catalogus :

Paysages de Belgique,
Un voyage artistique, 1830-1915

Éditions Racine, Slap kaft met flappen, Kleurenfoto's, 23 cm x 24 cm, 176 bladzijden
€ 29,95

 

HENRI-VICTOR WOLVENS. Van schaduw tot licht
25.06 > 20.09.2015

Georges Strens, Belgium 2015

Een kunst aan de oneindige spelingen van licht, kleur en materie

Het werk van Henri-Victor Wolvens (1896-1977) vertoont invloeden van Ensor en Permeke. Wolvens wijdde zijn kunst aan de oneindige spelingen van licht, kleur en materie. Aanvankelijk, tijdens zijn Brusselse beginjaren, maakte hij vooral gebruik van een dof, donker camaïeu, maar de Noordzee inspireerde hem tot krachtige, vurige kleurenexplosies die niet aan kracht hebben ingeboet. Een schitterende ontdekkingstocht, van de laatste zomer in het Museum van Elsene.

O, het licht dat alles zo mooi maakt! Het licht… is het blond? Blauw? Zilver? Het gaat niet langer om kleur… Het glijdt voorbij, het geeft alles een ander aanzien. Voor mij moet de kunst poëzie blijven. Je moet schilderen zoals je bidt. Alle grote werken zijn uit liefde ontstaan.’
‘Ik heb een Waterstraal geschilderd, een groot doek waarin ik die feeërie eindelijk gestalte geef… Iets wat de schilderkunst overstijgt, waterdamp, een apotheose. Het vertrekt krachtig  vanaf de aarde, wil de hemel bereiken… stort daarna neer, verstuift.
Lichtend, ruisend water… een lichtend vuurwerk van water, parelmoeren licht. Dit maal, eureka, heb ik het gevonden, het overstijgt de schilderkunst, het ís licht
!

Henri-Victor Wolvens
 

VERONIQUE BOISSACQ
Vergelijkingen
25.06 > 20.09.2015

Getuigenis op een op drift geslagen samenleving

Fotografe en beeldend kunstenaar Véronique Boissacq is gespecialiseerd in kinderportretten. Haar ongrijpbare, maar aangrijpende beelden werden reeds ettelijke malen bekroond, waarvan Patrick Lecompte Prijs (2009), Marnixring Prijs Félix De Boeck (1997) & Kodak Prijs (1993 en 1989). Met haar portretten vestigt ze de aandacht op een op drift geslagen samenleving, die zich verschuilt achter een oppervlakkige schoonheid. Vergelijkingen was een aangrijpende tentoonstelling.

> Lees meer

De tentoonstelling catalogus :

Equations.
Véronique Boissacq-Allen

Talen: FR‐EN  
Formaat : 20 cm x 26 cm 
Aantal blz. :  112  
ISBN:  978‐2‐930451‐17‐6  
Prijs: € 29,00

 

BELGISCHE KUNST. Tussen droom en werkelijkheid
25.06 > 20.09.2015


Het Museum van Elsene nodigde u uit om, uitgaand van een selectie meesterwerken uit de collectie, de paden van de Belgische kunst te verkennen.

De tentoonstelling bood een overzicht van de voornaamste kunststromingen uit het België van de 19de en 20ste eeuw. Ze wierpen een licht op de rijkdom en het aparte karakter van deze artistieke bloeitijd. Balancerend tussen internationale invloeden en de ontwikkeling van specifieke plaatselijke kenmerken laat de Belgische kunst zich steeds leiden door een fundamenteel streven naar vrije expressie en moderniteit. Ze gaat op zoek naar een blijvend evenwicht tussen haar verknochtheid aan de realiteit en haar liefde voor de verbeelding: een kunst tussen droom en werkelijkheid.


Met werken van Meunier, Laermans, Van Rysselberghe, Claus, Lemmen, Khnopff, De Smet, Permeke, Magritte, Delvaux, Alechinsky.

Anne Carre - Hoofd collecties - biedt reeds een kort overzicht.

Catalogus van de tentoonstelling
Claire Leblanc, L’ART BELGE. Entre rêves et réalités. Collections du Musée d’Ixelles, Bruxelles
Silvana Editoriale, 175 paginas, 119 illustraties in kleur.
Franse uitgave, € 25.

 

THEMATISCHE ZAAL - 14-18. Tussen ballingschap en melancholie
25.06 > 20.09.2015


Het Museum van Elsene nam deel aan de activiteiten die de gemeente Elsene organiseerde in het kader van de herdenking 14-18. Met het oog hierop bracht het, in een van zijn permanente zalen, een evocatie van het leven van een aantal Belgische schilders en de invloed van de oorlog op hun werk. Velen van hen gingen in ballingschap (naar Nederland, Groot-Brittannië), waar ze invloeden ondergingen van buitenlandse kunstenaars.

Op de tentoonstelling waren een twintigtal doeken en beeldhouwwerken uit onze vaste collectie – van Gustave De Smet, Constant Permeke, Rik Wouters, Walter Sauer, Louis Thévenet – te bezichtigen. Hoewel de kunstwerken slechts in zeldzame gevallen handelen over de oorlog zelf, wierp hun ontstaansgeschiedenis, mede vanuit de aparte invalshoek van de kunstgeschiedenis, een nieuw licht op de tragische gebeurtenis. De meeste voorstellingen stonden in schril contrast met de harde werkelijkheid van het conflict. Zo werd duidelijk hoe de kunst het dagelijkse leven weet te overstijgen en tegelijkertijd een bestaan weergeeft, dat zich afzijdig hield van de gevechten.


Anne Carre - Hoofd collecties - biedt reeds een kort overzicht


Herfst 2015

NERVIA / SINT-MARTENS-LATEM. Koppelteken
22.10.2015 > 17.01.2016

Op de tentoonstelling NERVIA / SINT-MARTENS-LATEM. Koppelteken kon u twee Belgische artistieke groepen (her-)ontdekken die tijdens het interbellum een belangrijke rol speelden op de Belgische kunstscène: in het noorden van het land de Latemse groep met onder anderen Gustave van de Woestijne en Valerius De Saedeleer; en in het zuiden de Henegouwse groep Nervia, met als boegbeelden Anto Carte en Léon Navez. Het werk van deze kunstenaars werd gekenmerkt door een serene sfeer en een gedempt kleurenpalet. Voor het eerst werden beide groepen met elkaar geconfronteerd, zodat niet alleen hun talrijke overeenkomsten, maar ook hun verschillen aan het licht komen...

 

Catalogus van de tentoonstelling:

NERVIA / SINT-MARTENS-LATEM. Traits d'union / Koppelteken
Michel De Reymaeker, Françoise Osteaux, Cathérine Verleysen
€ 29,95
Hardcover, 240 x 280 mm, circa 200 pagina's
ISBN FR-NL
978 287386 957 1
Uitgeverij Lannoo

 

SOPHIE CAUVIN. Sacrale geometrie
22.10.2015 > 17.01.2016


Laverend tussen spiritualiteit en materie, onstuimigheid en meditatie, halverwege tussen art brut en conceptuele kunst speelt het aparte werk van Sophie Cauvin met subtiele, handige evenwichten. Onvermoeibaar verkent ze in haar oeuvre de raadselachtige verbanden tussen intieme beleving en macrokosmos. We nodigen u uit haar krachtige, maar tegelijkertijd zo subtiele werk te ontdekken in het Museum van Elsene.

Catalogus van de tentoonstelling :

Sophie Cauvin
31 x 31 cm, 300 p
ISBN 978-88-6644-036-9
€ 45

 

Document acties