U bent hier: Home / Tentoonstellingen / Vorige tentoonstellingen / Tentoonstellingen 2014

Tentoonstellingen 2014

De tentoonstellingen van het Museum van Elsene in 2014: Eurantica, Duane Hanson...

Lente 2014

EURANTICA
14.03 > 23.03.2014

EURANTICA

In 2014 hebben het Museum van Elsene en Paribas Fortis hun medewerking verleend aan Eurantica. Het publiek kon er kennismaken met de tentoonstelling Dromen van Brussel, een selectie moderne werken van Belgische kunstenaars.
Claire Leblanc, conservator van het Museum van Elsene, trad op als curator van deze tentoonstelling die een eerbetoon bracht aan de culturele rijkdom van de Europese hoofdstad.
De toeschouwer werd uitgenodigd voor een dromerige wandeling in een buitentijds Brussel, weg van de platgetreden paden.
Via een aantal werken, daterend uit de 17de eeuw tot op heden, kon hij kennis maken met een gedroomd Brussel, met een stad die we niet meer zien, of die we nooit zien.
Een Brussel dat tegelijkertijd bucolisch, pastoraal, mysterieus, geheimzinnig of ongewoon was, in één woord, een imaginaire andere wereld.
 

DUANE HANSON. Sculptures of the American Dream
20.02 > 25.05.2014

Menu Hanson - Expos 2014

De bevreemdende, aangrijpende beelden van Duane Hanson werden voor het eerst in Elsene tentoongesteld.
In de lijn van de Pop-Art confronteert Hanson ons met zijn onverbiddelijke visie op de Amerikaanse consumptiemaatschappij en haar massacultuur die vlak na de Tweede Wereldoorlog het daglicht zagen.
Alle museumruimten warden door zijn personages in beslag genomen. Met hun geslaagde evenwicht tussen cynisme en humanisme lieten ze geen enkele bezoeker onberoerd.

 

Zomer 2014

STEPHAN BALLEUX. De schilderkunst en haar dubbelganger.
26.06 > 14.09.2014


Op de tentoonstelling STEPHAN BALLEUX. De schilderkunst en haar dubbelganger maakte u kennis met het recente werk van een jong Belgisch kunstenaar die nu al kan bogen op een rijk oeuvre en beslist een veelbelovende loopbaan voor de boeg had.

Stephan Balleux beoefende een hele waaier aan disciplines: hij tekende, schilderde, beeldhouwde en maakte gebruikde van allerlei multimediale technieken. Hij behoorte ontegensprekelijk tot de meest getalenteerde Belgische kunstenaars van het moment. Op de prestigieuze tentoonstelling van het Museum van Elsene is een uitermate boeiend oeuvre te zien dat geen enkele uitdaging uit de weg gaat. Stephan Balleux heft de grenzen op tussen realiteit en illusie. Hij verstoorde de traditionele opvattingen van creatie en waarneming door, in een tijd van explosieve digitale media en een overkill aan beelden, opnieuw de schilderkunst en de kunstenaar op de voorgrond te zetten.

Aan de hand van een intrigerende selectie van werken en een boeiend parcours nodigt Stephan Balleux de toeschouwer uit zijn vreemde – en toch zo vertrouwde – universum te betreden. Hij voerde onderzoek uit naar het statuut van het beeld en de schilderkunst, en tast tegelijkertijd de grenzen af van voorstelling en waarneming. De kunstenaar zette de deuren open van een bloeiende wereld die wordt beheerste door de esthetische ervaring en de zuivere schilderkunst.

Balleux’ speelde met de schilderkunst onderwerpt de werkelijkheid aan een gedaanteverandering. Het resultaat was een werk waarvan een zo grote kracht uitgaat dat het geen enkele toeschouwer onberoerd laat.

 

Hersft 2014

PAUL DELVAUX onthuld
23.10.2014 > 18.01.2015

Het Museum van Elsene nodigde u uit voor een vrije en intieme verkenning van het universum van de Belgische meester Paul Delvaux.
De non-conformistische, originele tentoonstelling PAUL DELVAUX onthuld benaderde het  geschilderde oeuvre van de kunstenaar aan de hand van zes alomtegenwoordige thema’s: de vrouw, het geheim, de droom, de ontsnapping, de eenzaamheid en het theatrale.
Deze thema’s werden voorgelegd aan het kritische oog van een aantal conservators en kunstrecensenten, een filosoof en een verzamelaar, die de toeschouwer een dieper inzicht verschaff in de rijkdom, de dichte lagen en de poëtische kracht van Paul Delvaux’ oeuvre.

Document acties