U bent hier: Home / Tentoonstellingen / Huidige tentoonstellingen / EXPO BIS - OLIVIA HERNAÏZ. Laureaat ArtContest 2016

EXPO BIS - OLIVIA HERNAÏZ. Laureaat ArtContest 2016

OLIVIA HERNAÏZ. Laureaat ArtContest 2016

Ik interesseer me voor de krachtige mythen waarop onze moderne samenlevingsvormen gevestigd zijn. We brengen onze tijd door met verhalen, we hebben het voortdurend over zaken die geen fysiek bestaan leiden – goden, wetten, rechtvaardigheid, geldwaarde, mensenrechten, democratie… Het is mijn bedoeling de efficiëntie van dergelijke fictieve gegevens te onderzoeken, die de mens heeft gecreëerd om de samenleving mogelijk te maken.

Met Make yourself comfortable probeer ik het politieke dier wakker te maken dat in me sluimerde en dat (on-)vrijwillig in slaap werd gewiegd door te complexe of te simplistische politieke discours. Voor de gelegenheid gedraag ik me als interieurarchitecte, om niet te zeggen als doorgewinterde vrouw aan de haard. In die hoedanigheid heb ik een hybride ruimte gecreëerd, die het midden houdt tussen vergaderzaal en living – een ruimte waar de politiek en het huiselijke element elkaar ontmoeten. Die woonkamer is versierd met logo’s uit de wereld van de politieke en financiële organismes. Een in lus afgespeelde videoclip spiegelt een hoopgevend (of is het een verontrustend?) toekomstbeeld voor.

Als gevolg van de financiële crisis van 2008 zijn verschillende banken over de kop gegaan, terwijl andere hebben geprobeerd hun blazoen weer op te poetsen. Maar geld is niet langer synoniem met goud. Sinds 1971 krijgt het geld steeds sneller een virtuele waarde toebedeeld en blijft het koppel Staat-Markt - ouderpaar van het gealiëneerde individu - onvermoeibaar virtuele bankbriefjes uitgeven om het hoofd boven water te kunnen houden. Maar de ijsberg is aan het smelten. En dat bedoel ik niet als stijlfiguur. It’s all about you is opgevat als een liefdeslied. Een belofte, een uiting van hoop, een spaak gelopen relatie waarin de partners het vertrouwen proberen te herstellen. Want alles staat of valt met dat vertrouwen - vertrouwen in de groei, vertrouwen in de toekomst. Geloof dat in de toekomst alles beter zal gaan dan tegenwoordig.

Vroeger wisten de mensen waar de zon stond. Tegenwoordig leven ze in lichtbubbels. Ze kennen de bossen niet meer, die ze gevaarlijk vinden of die hen onverschillig laten. Het voortbestaan ervan hangt echter af van fictieve constructies als de Verenigde Staten, de Wereldbank, de globale schuld van het Zuiden, het Internationaal Muntfonds, de G-20, de Europese Unie, Goldman Sachs… Aan de hand van tijdschriftreclames uit de jaren 1980 buigt The Solar Economy zich over de constructie van een kapitalistisch ideaal. De reclames weerspiegelen de technologische wedren die voedsel geeft aan de groei. Maar onze economie draait op zonne-energie. Zal de mens, die zichzelf voor een god houdt, zijn vleugels branden? Intussen blijven we rondjes draaien in de eeuwige tredmolen van de productiemaatschappij. Amen.

Olivia Hernaïz

Olivia Hernaïz

Geboren in 1985 in Brussel, woont en werkt in Londen.

2016 Master Fine Art, Goldsmiths, University of London, GB
2009 Bachelor schilderkunst, La Cambre, Brussel, BE
2008 Master Rechten, UCL, Louvain-la Neuve, BE en UBA, Buenos Aires, AG

TENTOONSTELLINGEN (SELECTIE)

2015-17
Cacotopia, Annka Kultys Gallery, Londen — GB
Art Contest, ADAM, Brussel — BE
Abstract Rendering, Collectionair (curator: Alix Janta-Polczynski) — GB
Make yourself comfortable, Goldsmiths, University of London — GB
No lifeguard on duty, Westwerk (curatoren:Tony Tremlett en Caroline Elbaor), Hamburg — DU
Médiatine Award Exhibition, La Médiatine, Brussel — BE
Duchamp is innocent, Chalton Gallery (curator: Helena Lugo), Londen — GB
Seven Girls doing it, Hangar H18 (curator: Charlotte Friling), Brussel — BE

PRIJZEN & RESIDENTIES

2015-16
Moscow Institute of Contemporary Art, Moscou/Vishny Volochok — RU
Art Contest, Fondation Boghossian – Eerste prijs, Brussel — BE
Prix Médiatine, Cocof – Tweede prijs, Brussel — BE
Joya: arte+ ecología, Cortijada Los Gazques, Andalusië — SP

Gratis vernissage: woensdag 14 juni, 18:30 > 21:00.
Parking Tulp en pendeldienst naar het Museum (gratis). Parking Flagey Bereikbaar (betalend).