U bent hier: Home / Tentoonstellingen / Huidige tentoonstellingen / EXPO BIS - HOP ! Kunsttentoonstelling voor kinderen

EXPO BIS - HOP ! Kunsttentoonstelling voor kinderen

HOP ! Kunsttentoonstelling voor kinderen

19.10.2017 > 04.02.2018

Om de beweging voor te stellen – heftig, golvend, klankrijk… - hebben kunstenaars meer dan één pijl op hun boog. Uitgaand van een twintigtal werken uit de vaste collectie van het Museum van Elsene en speciaal opgevat voor kinderen van 6 tot 12 jaar is HOP! een tentoonstelling die alle zintuigen prikkelt en alle spieren losgooit. Deze expo breekt met de traditionele museale conventies. De werken worden voorgesteld op maat van de kinderen, terwijl ook aan hun ouders een nieuwe kijk op de kunst wordt geboden.


Pierre Alechinsky, CoBrA de transmission, 1968, Coll. Musée d'Ixelles
© SABAM, photo Mixed Media

 

Jongeren in het Museum van Elsene

Sinds de oprichting in 2010 van de Dienst Publiekswerking heeft het Museum van Elsene er steeds op gelet activiteiten te organiseren waardoor kinderen van jongs af aan vertrouwd raken met kunst. We hanteren hiervoor een waaier aan didactische middelen: vertelsessies, de interactieve rondleidingen Kinderspelen gebaseerd op gezelschapsspelen, spelletjesboekjes, workshops en stages… behoren sinds een paar jaar tot het vaste aanbod van het Museum van Elsene.

Voorts organiseren we ook specifieke projecten. Zo was er in 2013, in de rand van de tentoonstelling VICTOR VASARELY. Hommage een interactieve ruimte waar de kinderen naar hartenlust konden experimenteren met vormen en kleuren.

Omdat deze ervaringen erg positief waren, en omdat het Museum van Elsene de kunst voor iedereen toegankelijker wil maken, houden we ditmaal een tentoonstelling die speciaal voor kinderen is bedoeld.

 

HOP-Lab © Laurence Vray

 

Tentoonstelling georganiseerd in samenwerking met Patrimoine à Roulettes

Om deze originele tentoonstelling te realiseren werkt het Museum van Elsene samen met Patrimoine à Roulettes, een vzw die zich actief inzet voor de openstelling van het culturele erfgoed en de kunsten.

Patrimoine à roulettes werd in 1998 opgericht. Het team bestaat uit kunsthistorici, pedagogen, scenografen en begeesterde kunstenaars die in functie van hun projecten al hun talenten inzetten. Hun visie op het culturele erfgoed en de kunsten is er niet zozeer op gericht kennis over te brengen, maar veeleer uit te gaan van de kunstwerken zelf als communicatiemiddel om zichzelf en de ander beter te leren kennen.

Patrimoine à roulettes stelt een zintuiglijke, speelse, aangename, niet-belerende en cognitieve kennismaking met de kunst voor, waarbij alle genres en gezichtspunten met elkaar worden vermengd. Hierbij wil de vzw een zo divers mogelijk publiek aanspreken. Centraal in deze aanpak staat de creativiteit.

Patrimoine à roulettes bedenkt nieuwe activiteiten, workshops en didactische materialen, organiseert evenementen en expo’s, pedagogische stages… en dit in samenwerking met talrijke partners: de Archeologische Site Coudenberg, het BELvue-museum, SuperVliegSuperMouche, de Erfgoeddagen, de Kidsgazette, Brussel Bad…

 

Stage de danse avec PIMPAMPET, 2017 © photo Laurence Vray

 

HOP-Lab

Een witte doos. Drie schermen. Vijftien dansers van 4 tot 74 Jaar. Elf woorden die een beweging suggereren.

Trek je schoenen uit. Luister. Kijk. En dans.

De video-installatie van het Collectief  PIMPAMPET nodigt iedereen uit zijn eigen lichaam te leren kennen en vrij te bewegen. Vijftien dansers in een grote lege kamer nemen de bezoeker mee op een reis door ruimte en tijd.

Parallel met de werken op de tentoonstelling doet het collectief ons nadenken over de beweging. Ze gaan hierbij uit van elf woorden: energiek, traag, verslapt, langzaam… Het collectief filmde vijftien amateurdansers van elke leeftijd, die de toeschouwers uitnodigen om op hun beurt te dansen. De minimalistische, sobere ruimte vormt voor PIMPAMPET de ideale omgeving om zijn barokke, onstuimige en soms heftige energie met de bezoeker te delen.

 

In partnerschap met : 

 

Met steun van :

  

 

LAATSTE TENTOONSTELLING VÓÓR DE UITBREIDINGSWERKEN!

Tussen mei 2018 en 2022 vinden in het Museum van Elsene grote renovatie- en uitbreidingswerkzaamheden plaats. In maart 2018 sluiten we af met een reeks feestelijke activiteiten, die u in geen geval mag missen.

Document acties