U bent hier: Home / MUSEUM IN PROGRESS / OUTINGS - MONUMENTALE FRESCO

OUTINGS - MONUMENTALE FRESCO

OUTINGS PROJECT

 

Alles begint met een doodgewone foto die Julien de Casabianca met zijn smartphone maakt in een museum. De street-artiest fotografeert een personage op een schilderij, drukt het levensgroot af en plakt het op een muur in de straat.Voor de kunstenaar is dit beslist geen vrijblijvende handeling: ‘Outings nodigt anonieme personages uit zich eindelijk te tonen zoals ze zijn, zonder enige vermomming. Ze worden opnieuw mens tussen de mensen. Door hun opname in het straatbeeld zien ze er weer ‘normaal’ uit en ondergaan ze de wisselvalligheden van het leven. Ze werden bevrijd uit een verstikkend kader en, letterlijk, uit een vergulde lijst: het leidde tot hun ontsnapping uit het kasteel (het museum) waar vaste regels heersen. We worden dus uitgenodigd deze bevrijding bij te wonen. De analogie met de coming-out is niet toevallig ontstaan: het betreft hier immers een weloverwogen, berekende handeling waarbij men zich doelbewust bloot wil geven.’

Het werk verloopt in twee fasen: een tussentijdse streetart-etappe, die van nature een kortstondig leven beschoren is, en de foto, die een onvergankelijk karakter heeft. Terwijl graffiti en collages meestal botsen op de hun door de tekening opgelegde grenzen, bouwt Julien de Casabianca zijn werk op in een uitgekiend samenspel tussen de muur en haar nieuwe bewoner, waarbij de tentoongestelde foto’s als het uiteindelijke kunstwerk gelden.

Het artistieke project staat open voor de deelname van derden. Op zijn website maakt de kunstenaar zijn werkwijze openbaar en moedigt hij iedereen aan om naar het museum te gaan en zijn eigen Outings te creëren.

OUTINGS PROJECT IN ELSENE
Twee jaar geleden ontsnapten heel wat personages van onze doeken om de straten van Elsene in te palmen.

Julien de Casablanca heeft het opnieuw gedaan op zondag 24 juni in de Jules Bouillonstraat (INSAS), maar ditmaal in XXL-versie met een monumentale fresco.

> Zie alle foto's van de opening.

Document acties