U bent hier: Home / MUSEUM IN PROGRESS / Museum aan huis

MUSEUM AAN HUIS

 


MUSEUM AAN HUIS V & VI - 12 & 13.12.2020

VIRTUELE EDITIE

Op 12 en 13 december jongstleden, in weerwil van de treurige gezondheidstoestand en omdat we de cultuur willen laten trillen in het hart van onze wijk, hebben 12 buren opnieuw thuis een werk uit de museumcollectie opgevangen. Ditmaal deelden ze hun ontdekkingen via de digitale media met het publiek.  
 
Vind MUSEUM AAN HUIS terug op
> het interractieve kaart
> Facebook
> Instagram

Terug te bekijken: de Facebook Live  van  zondag 13 december, die voor een vrolijke afsluiter van het weekend heeft gezorgd.
Beleef de hoogtepunten van deze speciale editie: het verslag van de speciale editie


Een band  scheppen tussen het museum en zijn omgeving, ontmoetingen stimuleren tussen buurtbewoners en intussen je blikken kunnen laven aan werken die, in sommige gevallen, een stil bestaan leiden in het depot: dat zijn de doelstellingen van het project ‘Museum aan huis’. Na de afgelasting van de 5de editie, die oorspronkelijk geprogrammeerd stond voor juni laatstleden, heeft de komst van de tweede lockdown de kandidaat-gastgezinnen en organisatoren ertoe gedwongen het gebeuren in een nieuwe gedaante uit te werken, zodat het gastvrije, participatieve project ondanks de coronamaatregelen toch kan plaatsvinden.


 

Op 12 en 13 december jongstleden vond dus een dubbeleditie plaats, die 13 gezinnen uit de Elsense wijken Van Aa en Goffart-Viaduc heeft samengebracht en georganiseerd werd in een hybride vorm, waardoor de buurtbewoners alsnog een unieke ervaring konden beleven door thuis een werk op te vangen – ervaring die ze via digitale kanalen en in alle veiligheid met het publiek hebben gedeeld.  

Als de buurtbewoners tijdens de vorige edities thuis tot 300 bezoekers konden ontvangen, die ze kennis lieten maken met het werk van hun keuze, werd het publiek ditmaal door de gastgezinnen uitgenodigd om vanaf een afstand in gesprek te gaan over de werken, om te tekenen, om het te hebben over de uitdagingen waartoe het hen mogelijk inspireert. Verschillende virtuele ontmoetingen stonden dus op het programma, en voor de gelegenheid werd ook een web-platform gecreëerd: op www.museecommechezsoi.be, kon het publiek kennismaken met de deelnemers en het werk van hun keuze. De begeleidende geanimeerde virtuele plattegrond was vergezeld van een lijst activiteiten die door de gastgezinnen werden aangeboden.

Deze plattegrond is nog altijd beschikbaar: aarzel niet er een blik op te werken en op die manier de unieke sfeer van MUSEUM AAN HUIS te herbeleven.  

Zo waren Aneta, François en hun zoon Baudouin gecharmeerd door de kleine straatveger van kunstenares Suzanne Cocq (Boondael, 1927) en stelden ze voor het tafereel met uw gezin na te tekenen. Claire, een andere buurvrouw, koos voor een schilderij van Lismonde (Signes 65, 1965), dat ze ziet als een zigzag in onze verbeelding en op basis waarvan ze ons uitnodigde te reageren op de in deze tijden heel pertinente vraag: ‘Hoe lees jij de wereld?’

Het hele weekend hebben de Facebook- en Instagrampagina’s van het musea op volle toeren gedraaid dankzij de geposte foto’s, video’s, animaties, spelletjes en de uitdagingen die voor de gelegenheid werden bedacht. Alle deelnemers werden er samengebracht, zodat het publiek van gedachten kon wisselen met de gastgezinnen. Op zondag om 20 uur werd een Live Facebook evenement georganiseerd als feestelijke afsluiter van het weekend.
Klik hier om het gebeuren opnieuw te bekijken.

> Zie alle foto's van de eerste editie.

Museum aan huis’ is een project van het Museum van Elsene en Patrimoine à roulettes in het kader van het duurzaam wijkcontract Atheneum.

    

Het project Museum aan huis kent een groot succes bij het publiek en bij de pers. Ook geniet het veel erkenning bij culturele waarnemers en recensenten.  Zo werd het bekroond met de aKCessprijs 2019 van Prométhéa en in 2018 werd het project gelauwerd door de Ligue des Usagers culturels (L.U.C.).die MAH de Prijs voor vernieuwende culturele praktijken in België toekende.

 


 

MUSEUM AAN HUIS - Documentaire

Een film van Aurélia Pfend
52 minuten - vo fr - 16/9 - kleur - 2018
Productie: CVB, Patrimoine à roulettes, bx1

Wie heeft er nooit van gedroomd een kunstwerk in zijn woonkamer op te hangen?
Nu het Museum van Elsene gesloten is wegens werkzaamheden, stelt het zijn buren voor onderdak te geven aan een werk. Een weekend lang wordt hun huis een museum. Achter de schermen van de eerste editie van dit gedurfd initiatief stond een camera opgesteld.
Museum aan huis zorgt voor een nieuwe kijk op onze relatie tot de kunst en tot het museum.

 

 

Met steun van

 

Document acties